Indlæser Begivenheder

Mød årets modtager af Holberg medaljen

Del dette arrangement

En tegneserieforfatter!? Ja, som sådan er er modtageren af årets Holberg Medalje nok bedst kendt. Ivar Gjørup var gennem mere end 25 år manden bag de daglige striber i serien ”Egoland” først i Information og siden i Politiken! Og nu er han så tildelt en af dansk litteraturs fornemste priser. Holberg-medaljen blev indstiftet af Dansk Forfatterforening i 1934 og er siden uddelt hvert år på Holbergs fødselsdag til fremragende forfattere fra Henrik Pontoppidan over Tom Kristensen og Martin A. Hansen til Klaus Rifbjerg og Henrik Stangerup. Med hæderen følger 75.000 kr. fra Statens Kunstfond. Samt en invitation til at forklare sig foran publikum på Holberg Museet Tersløsegaards årlige Holbergdag den anden søndag i august.

Priskomiteen mener Ivar ligner Ludvig

Ivar Gjørup ligner faktisk Holberg mere end mange tidligere medaljemodtagere, påpegede priskomitéen i sin motivering. Han er nemlig ”en nysgerrig og forlystet iagttager af menneskers livsformer og en altid opdateret samtidssatiriker, hvad der giver ham en indlysende berøring med Holberg. Som sin store forgænger er Gjørup samtidig grundigt lærd på en upedantisk måde.”

Akademiker ligesom Holberg

Ivar Gjørup, 71 år, er akademiker – ligesom Holberg. Gjørup er uddannet klassisk filolog ved Aarhus Universitet. Han underviste i en årrække på Aarhus Katedralskole, før han helligede sig sit forfatterskab. I sin tegneserie strør han om sig med referencer og skjulte citater fra Bibelen, Koranen, Radiserne og Anders And. Sideløbende har han bl.a. udgivet en lærebog i latin, bogen ”Den sjette sans”’ om sprog, skrift og liv gennem tre årtusinder. I 2016 udgiver han storværket ”Platons Gåde”, som er rost for ”en sådan opfindsomhed, humor og tonerigdom, at bogen falder på plads i den holbergske tradition for folkelig historieskrivning.”

Gjørups første medalje

Medaljer har Gjørup ikke været forvænt med, bemærkede han muntert, da Holberg Medaljen blev overrakt ham. ”Det er min første medalje, siden jeg som 11-årig fik en bronzemedalje på danseskolen i min barndoms by Randers”. Det var i øvrigt samme år, han første gang oplevede en af Holbergs komedier, da ”Erasmus Montanus” blev opført på Randers Teater. Siden har han set adskillige Holbergkomedier – og læst dem alle sammen, forsikrer han.

Tid:
13. august 2017 kl. 13:00 - 17:00
Sted:
Tersløsegård
Holbergsvej 101
4293 Dianalund
Find vej:
Arrangementspris:
Kr. 100,-