Indre Mission i Tersløse, Niløse, Ruds Vedby og Skellebjerg

Udgivet den 6. september 2018

Del denne nyhed

Højborg

En af de absolutte højborge for Indre Mission i Danmark lå i Tersløse og Niløse indtil omkring 1980. I Ruds Vedby var der også et indremissionsk samfund, men ikke så dominerende som i Tersløse-Skellebjerg og Niløse.

Havde held til at bestemme

Hvorfor Indre Mission lige præcis på vor egn blev så dominerende ved vi ikke, men det hænger sammen med dygtige præster, skolelærere og førende lægfolk. Indre Mission havde held til at bestemme, hvilke præster, der skulle ansættes, de var meget ivrige for at få skolelærere af den rette tro og de dominerende lægfolk i sognene således at sognerådsformand og sognefoged ofte var missionske. Dianalund bibliotek havde den største samling af kristne bøger på Sjælland og børnene havde flere kristendomstimer end på andre skoler.

Tersløse blev kaldt ”Den hellige Stad” for her boede mange missionsfolk. Dianalund blev tilsvarende kaldt ”Sodoma”, for her spillede man amatørteater og her lå et hotel, der serverede drikke. Det var godt nok alkoholfri drikke. Men alligevel.

Fokus på Indre Mission

Lokalarkivet sætter fokus på Indre Mission fra den 13. september til 20. december. Dels i form af en udstilling dels i form af foredrag og fyraftensmøder. Disse vil blive meddelt senere.

Udstillingen viser de 4 missionshuse, der har været i Lokalarkivets område samt fortæller om alt det missionen lavede og gjorde for børn og voksne. Navnlig børnearbejdet har sat sig spor, og det viser vi rigtig meget af. Samtidig viser vi alterdugen fra Tersløse kirke, der var her indtil ombygningen i 1972, vi viser billeder og ting fra Niløse Missionshus og meget andet.

Udstillingen i Lokalarkivet er åbent hver torsdag kl. 13-17